Det var då vi målade huset...

Just så kommer vi alltid att minnas sommaren 2008. För det är vad vi gör. Vi målar. Och så målar vi lite till. Sedan kanske vi målar lite. Och vad gör vi mer? Vi målar. Med två småknattar som håller oss igång på dagarna, är kvällarna ständigt bokade för målning. Och sakta men säkert blir huset grått...


Valet av grå färg till huset var enkelt. Enligt oss så finns det inte så många färger som passar ihop med vårt tegelröda (läs orange) tak.. Grått har också fördelen att passa bra ihop med marksten av olika slag, vilket den andra kandidaten beige inte har.


Vi valde en färg från Beckers som heter "Perfekt Akrylat" efter att vi lhade läst en undersökning på Folksams hemsida, där olika färgfabrikat testats med avseende på exempelvis mögelpåväxt och krackelerande färg. "Perfekt akrylat" är inte direkt den billigaste färgen på marknaden och de 14 000 kronor som enligt Älsvbyhus kalkyl skulle räcka till färg är sedan länge slut. Men eftersom färgen hade fått bra betyg, tyckte vi att det var värt pengarna. Och då ett helt hus skulle målas har vi fått 20 % i rabatt på grundfärg och penslar, samt 25% på den gråa och den vita färgen till fasad och knutar.


Grundfärg gick det åt mycket vill jag lova. I vår offert som är beräknad på huset och garagets yta, står det att fyra burkar, alltså 40 liter, ska räcka. Hittills har vi målat upp nästan 70 liter och vi är inte färdiga ännu, eftersom garaget inte är helt färdigbyggt ännu. (Dålig kvalitet på virket sägs vara anledningen till denna enorma färgåtgång.) Med vår rabatt kostar 10 liter trägrund 1085 kronor, vilket betyder att enbart grundfärgen än så länge kostat 7595 kronor.


Vi (barnens morfar vill säga) började med grundarbetet den 26 maj, då nätterna äntligen slutat att vara så usla kalla.


 
 

Den 10 juli var grundarbetet så pass färdigt att vi kunde börja provmåla. Vi valde mellan två olika nyanser av grått, en lite ljusare och en lite mörkare. Mycket mystiskt var dock att färgerna i provburkarna skilde sig avsevärt från varandra. Vi hade ju valt två ganska lika färger, men hur lika är dessa varandra egentligen?



Hursomhelst så valde vi den ljusare färgen, trots att vi tyckte att den var lite mesig. Den mörka var dock för mörk, så den kom inte på fråga. Lite besvikna var vi eftersom det kändes som vi fick nöja oss med denna " mesgråa" färg, men vi kände inte för att provmåla mer. Vi ville komma igång. Så vi köpte två mesiga burkar färg och körde igång. Men hör och häpna! Det var tydligen något fel på den ljusa provburken. Färgen skulle egentligen ha en nyans mittemellan mesgrå och mörkgrå och det var också den färgen våra burkar innehöll. Precis som vi hade tänkt oss.



Så här stor skillnad blev det på provburken och den färg vi sedan köpte.

Vi är nu inne på andra och sista varvet med grått. Vi har gjort av med 30 liter hittills (4248 kronor) och det går inte åt så mycket färg eller är så tungt som med grundfärgen. Mycket mindre än hälften är kvar och om vädret skärper till sig kanske vi hinner bli klara under augusti. Hoppas, hoppas...


Kommentarer
Postat av: Sofia

Kul att bloggen lever:).

Jag tycker ni varit så duktiga med målningen, som ni skrev, snart är det ju faktiskt klart.

2008-08-11 @ 06:52:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0