Aldrig mera tapetsera

Här kommer bilderna:

FÖRESåhär såg det ut klockan 19:19 i lördags.

EFTER

Klockan 21:05 såg det ut såhärGanska likt eller hur? Och för den som  tror att vi inte tapetserade i lördags, utan faktiskt bara latade oss, kan kasta ett öga på dessa bilder som togs klockan 20:33.
Vi fick upp nästan halva tapeten, sedan slet vi ner allt igen. Det gick inte! Man skulle använda något konstigt rinnigt pulverlim som torkade hur fort som helst. Tapeten drog sig och blev sned och den gick sönder när vi försökte skära till den. Fototapet måste vara minst hundra gånger svårare att få upp än vanlig tapet. Tur i oturen var att det gick att få bort all tapet utan att skada väggen under. Men skam den som ger sig. Ny tapet är inhandlad och snart kommer en riktig målare och hjälper oss.

Ett tips till alla par som vill testa sitt förhållande: Köp en fototapet och försök att sätta upp den tillsammans med er partner. Är ni fortfarande ett par efter två timmar, så kommer ni att klara alla prövningar som kan tänkas dyka upp. Billigare än terapi.

Tapetsera

Vår myskväll, lördag kväll, den enda kväll Jonte inte jobbar i garaget, ägnade vi åt att sätta upp vår fototapet i vardagsrummet. Så fort kameran har laddat sitt batteri ska ni få se resultatet.

Ångerlistan

Idag tänkte jag dela med mig av en liten ångerlista. Listan innehåller saker som Jonte och jag ångrar lite när det gäller hela "husbyggarkarusellen". Såhär ser listan ut i dagsläget:


Garderober. Ja, det var ett evigt tjat om dessa garderober. Så sant, men jag (inte så mycket Jonte) grämer mig ofta över garderobsvalet.


När vi byggde huset var det tilllvalslistan mellan 070301-070831 som gällde. Vi funderade mycket över garderoberna. Skulle vi ha några garderober alls eller skulle vi köpa nya på IKEA?  Då flyttning/lös leverans av befintliga garderober kostade 425 kronor och det skulle bli samma kostnad att inte ha några garderober alls, bestämde vi oss för att behålla garderoberna. Det ångrar vi nu.


  1. Luckorna. Det har väl ingen kunnat missa vad vi tycker om luckorna. Varför boklist? Svara mig någon! Garderobsluckorna är emellertid inget större bekymmer i hus med nyare standard än vårt. Garderobs-och köksluckorna i dessa hus har nämligen samma mått som IKEA:s kök, så det finns mycket att välja på. Var nyss inne och tittade på IKEA:s köksluckor. Det vore inte helt fel med svarta garderobsluckor, eller varför inte högblanka vita. Mycket coolt! Åter till våra luckor. Eftersom vi inte stod ut med bokfärgen, beslutade vi oss för att måla luckorna. Lite slipning och på med färg. Piece of cake! Fel. Färgen vill inte sitta kvar. När vi använde väggfärg gick det att spola bort färgen med högtryckstvätten efter att den hade torkat. Med snickerifärg gick det lite bättre, men färgen lossnar ändå om man torkar luckan med en trasa. Lösning: Vi (läs min (Saras) pappa) fick tapetsera luckorna som vi sedan målade. Det blev fint till slut, men då kanten på luckan inte är tapetserad får vi nog fylla i med färg där ibland. Linas garderobsluckor löste vi på ett annat sätt, men det får ni läsa om när jag skriver om hennes rum.
  2. Garderoberna är inte avtorkningsbara. Vid fast monterad garderob tapetseras även sidan på garderoben. Det hade vi inte tänkt göra med de garderober som inte är fast monterade, eftersom vi inte tycker att det är så snyggt med tapet på garderober. Tji fick vi. För att slippa se "nitar" och mystiska fläckar, verkade tapet vara den enda lösningen. Vilken tur att jag har en snäll pappa...
  3. Man får varken golv eller tak över respektive under de fast monterade garderoberna. Detta visste vi visserligen, men valde ändå som vi gjorde. Väljer man lös leverans, så passar inte sockeln till garderoben, eftersom den har mått anpassade efter huset innan golv och tak fixats. Mycket pusslande för att såga till och sätta ihop sockeln.

Garderoberna skulle passa ypperligt i garaget, men helst inte inne. Då föredrar vi IKEA...


Fönster.
Det skulle ha varit bra att ha haft fönster som öppnas utåt, i alla fall i barnens rum. Det är svårt att vädra när de små gullungarna sovit, när gardiner och blommor står i vägen. (Nu råkar jag veta att det inte längre går att byta förnster bara i vissa rum längre, men det är enligt oss värt varenda krona att i så falll byta alla fönster.) Jag ångrar dagligen att vi inte bytte.


Sedan tror jag inte att vi ångrar så mycket inne i huset. Det skulle möjligtvis vara att vi inte tog bort diskbänken och "fällde in" en ny ho när vi bytte bänkskivor, men det tar vi nästa gång.


Vitt först. Varför vi inte målade det vita färdigt (alltså två varv) på huset innan vi körde på med grått, istället för att göra tvärtom, upprör mig ännu idag. Vi skulle ha sparat så himla mycket tid. Den vita färgen täcks utan problem med två lager grått. Grått täcks inte av färgen vit med två, tre eller ens fyra lager. Om vi hade börjat med vitt, hade det här "kladdet" som man som lekman dessvärre gör, inte tagit så lång tid att fixa. Men, man lär så länge man lever. Det är inte lätt att behärska sig alla gånger. Vi ville ju få lite fäg på huset. Måla vitt på vitt. Inte alls kul.


Det var allt såhär långt. Inte mycket att ångra. Det kunde varit värre.

Förutom att skriva detta blogginlägg har jag även mailat till Älvsbyhus om vårt badrum som vi aldrig får besked om. Det ska bli spännande att höra "domen". Trevlig fredagskväll på er. Här hemma blir det godis och glass!


 


Nu syr vi igen

Ingen tid att blogga. Jag håller på att sy gardiner och kuddfodral till Linas rum. Kul, kul! Och snyggt.

Hallå där ute...

Det börjar poppa upp lite Hällestadfolk på bloggen! Riktigt kul! Har ju tänkt masa mig iväg till jobbet någon gång, men det är så sablars långt. Och lite krångligt med två småknattar som ska äta och sova omvartannat... Ja, ja. Ursäkter, ursäkter. Hoppas att allt är superbra. Och Malin, hör gärna av dig om hur det går med jobb och allting. Är SÅ nyfiken.

Nu ska jag klättra upp på vinden... Kramar till er.


Hösttrött...

Lite tunt med inlägg just nu. Hösten har svept över mig och gjort mig till en zombie. Jag är så trött. Så fort barnen har somnat sitter jag bara framför datorn eller vid TV:n. Orkar knappt borsta tänderna innan jag lägger mig. Men jag har kommit på hur jag ska bli pigg igen. Det börjar bli dags att göra verklighet av mina många inredningsidéer. Har just övertalat käre maken att vi ska börja bygga ett elementskydd till Linas rum. Ni vet hemliga rummet som ni inte fått se ännu. Kanske fixar jag lite bilder på rummet under morgondagen. Men än så länge har lilla damen enbart en säng, en matta och två garderober och en korg med leksaker. Inte så mycket att visa upp ännu, men det kommer. Idéerna är så många att jag knappt kan sova på nätterna. (Det kanske inte beror på hösten att jag är trött. Att ligga och tänka på penslar, färger, maskeringstejp, sågar och borrmaskiner tär på krafterna.)

Lite garageskvaller: Målning av innertaket sker as we speek. Fint som tusan blir det!

Fototapet

Vi har hittat en jätteläcker fototapet till väggen bakom soffan i vardagsrummet. 279 kronor på Rusta! I like


Sex månader...

Idag är det exakt ett halvår sedan vi hade slutbesiktning på huset och alltså sista dagen att "rapportera" eventuella brister och fel. Vi har inte hittat några nya brister, bara de gamla som inte har åtgärdats ännu. Det värsta och mest störande "felet" finns i badrummet. Det är repor i mattan. Inte så stora och egentligen inte speciellt störande i sig, men dessa repor medför stora bekymmer.

OM (vi vet alltså inte ännu) Ä-hus behagar att fixa reporna, vilka fanns redan vid husleverans (badrummet är redan färdigt när huset kommer), måste i princip hela badrummet göras om. Våtrumstapeten är satt efter plastmattan och för att byta golv, måste även väggbeklädnaden bort.

På grund av detta har vi inte gjort iordning badrummet ännu. I standarden finns enbart toalett, ett fult badkar (ni har hört det förr) och ett handfat, stil offentlig toalett. Eftersom vi har tänkt att kakla badrummet när plånboken är större, har vi bara köpt enkla billiga och nödvändiga möbler. Inte så kul, men det blir nog fint ändå. Badkaret behåller vi, men handfatet ska bytas. Toaletten måste vi byta, eftersom människorna i härliga Söderköpings kommun tänker på miljön och separerar sin urin. Att det inte finns några toaletter att få tag på, är en annan historia. Hursomhelst så ser badrummet i princip fortfarande ut som för sex månader sedan, förutom en liten detalj. Våra saker: tandborstar, handdukar, hårprodukter, rakhyvlar, parfymer, smink, mediciner, badleksaker, you name it... Hur mycket prylar som helst och ingen vettig förvaring (förutom skåpet med rören, men det ska vi inte prata om idag). Stökigt är bara förnamnet. Och det är ju ingen idé att sätta upp möbler som vi måste ta ner OM vi nu ska få badrummet fixat. När ni hör denna historia kanske ni förstår att inga bilder på badrummet är att vänta på ett bra tag. Men ni kan få se de små som orsakat stöket:Visst skulle vi kunna strunta i att fixa dessa, men när vi har betalat nästan en miljon för huset, så ska det väl vara helt och fräscht?

I övrigt väntar vi på målaren som ska spackla en sned vägg och mattläggaren som ska fixa en bula i golvet. På "gästtoan", vårt nuvarande skötrum, väntar vi på ett besked om eventuell ny tapet. Annars är läget super. Vi trivs hur bra som helst. Härligt med eget hus!


Vi hinner inte....

Vi kommer inte att hinna måla färdigt huset. Det verkar inte heller som om det kommer någon målare i år. Jag är ledsen, men också lättad. Nu när vi har insett att vi inte hinner, kan vi ta det lite lugnt och kanske till och med hinna prata med varandra när vi båda är hemma. Eller kanske inte förresten, garaget är ju inte klart ännu...

Brorsan

Igår var vi och hälsade på Tyrs bror Tor. Tor är samma storlek som Tyr, men med en annan planlösning. Det var mycket spännande och väldigt fint, men vi ångrar inte en sekund att vi valde Tyr.

TYR:

Planlösning
TOR:

Planlösning

Snart sova, imorgon ska penslarna fram igen. Det är nog sista rycket. Hoppas att vi hinner bli färdiga.

Golv

Det har kommit lite förfrågningar om vårt golv. Efter mycket funderande och velande hit och dit, bestämde vi oss för att behålla plastmattan i huset. Vi valde alltså inte till trägolv för 264 kr/m, ett val som vi absolut inte ångrar. Mattan, vilken vi har likadan i hela huset, är ekfärgad och ser faktiskt ut som ett riktigt trägolv. Många vänner har faktiskt trott att golvet är trä. Snyggt, praktiskt och lättstädat. Den enda nackdelen är nog att golvet är ganska mjukt och det därför lätt blir hål. Särskilt med barn i huset. Å andra sidan blir det inte lika lätt repigt som ett trägolv. En fördel är att det finns gott om plats att lägga laminatgolv eller dylikt ovanpå plastmattan den dagen vi tröttnar på ekfärgen. Men just nu är ek snyggt, så snyggt, men det är väl ingen som har missat att vi tycker...

RSS 2.0