Fortfarande vaken...

...kanske ska testa att stänga av datorn.

Insomnia

Jag kan inte sova. Inte så konstigt kanske någon tänker, eftersom klockan inte ens är 22. Men det spelar ingen roll om klockan är 22 eller 23. Jag har oerhört svårt att somna på kvällarna. Detta är märkligt, eftersom jag är som en levande död när jag blir väckt mellan 6 och 7 på morgonen. Det är något konstigt med vårt sovrum. Vårt fina, fina sovrum som jag trivs i så bra på dagarna, blir otäckt och ogästvänligt om kvällarna. Vi har provat att byta sida och jag har köpt ny kudde och bytt täcke. Det fungerade inte. Sängen känns knölig och kudden antingen för platt eller för fluffig. Först tänkte jag att det kanske var något slags energifält i vårt sovrum, för i ärlighetens namn har jag haft lite svårt att somna ända sedan vi flyttade hit. Men jag sover så skönt i sängen på dagarna och på morgnarna är sängen hur skön som helst. Och jag hoppas verkligen inte att det är Jonte som stör mig, men det tror jag inte, för jag har haft svårt att somna de få gånger han inte varit hemma. What to do? What to do?

Var är alla sakerna?

När vi bestämde oss för att bygga hus, var husmodellen Tyr vårt självklara val. Enplanshus är ett måste för oss och dessvärre var vinkelhusen lite för dyra. Ett hus med mindre boyta än 120 kvadratmeter tyckte var lite för litet med ett barn utanför och ett barn i magen. Anledningen till att valet föll på Tyr istället för Tor eller Trym är, förutom Tyrs härliga planlösning, det faktum att det enbart är i ett Tyr som man kan få ett extra sovrum.


TORTRYMTYRTre av våra fyra sovrum, är just sovrum och det fjärde rummet har vi som kontor/pysselrum. Nu har jag börjat fundera på en sak. Det är väldigt få hus jag sett där de som bor i huset har inrett ett kontor och vid ett tillfälle var det faktiskt någon som frågade mig varför vi hade ett kontor. Det är ju inte direkt så att vi bedriver någon verksamhet som kräver ett kontorsrum. Men nu frågar jag er alla kontorslösa människor var ni har era saker. OK, har man en bärbar dator, så behöver man inget databord, men ni måste väl ändå ha "kontorsprylar": Viktiga papper, block, pennor, tidningar, kataloger, miniräknare, bankdosor, nitapparat, hålslag osv, osv. Och alla andra prylar som vi har valt att ha på vårt kontor: Sällskapsspel, presentpapper, böcker, mobilladdare, kamera mm. Visst kan man ha sina saker någon annanstans, men jag tycker inte att det verkar som folk har så mycket förvaringsutrymme. Vi har två fulla garderober vardera i barnens rum, tre på kontoret, en stor garderob i vårt sovrum, en oumbärlig klädkammare, samt en massa skåp i tvättstugan. Och vi har svårt att få plats med allt. (Och så mycket kläder äger jag inte sedan jag i stundens hetta under min första graviditet skänkte i princip allt till Myrorna.) Ni som känner mig vet dessutom att jag är allt annat än en hamster. Släng och köp nytt har länge varit mitt ledord. Eller helt enkelt: Släng! Så ni kontorslösa, hur går det till? (Jag vet för övrigt att vi kanske behöver lite mer utrymme än vissa andra, eftersom jag har en del pysselgrejor, men det är inte så att alla våra skåp är fyllda till brädden med fina band, papper, mönstersaxar och stämplar. I wish)


Värmepump lagad

Nu funkar värmen som den ska igen. Det kom en reparatör för bara en liten stund sedan, vilket var bra, men fortfarande inte ett ljud från Älvsbyhus. Kunde de inte ha skickat iväg ett litet mail så att vi visste att det skulle komma någon och laga pumpen? Då hade vi ju sluppit att gå här och tjura i flera dagar.

Att äta eller inte äta, glass

I måndags operarades Marcus, eftersom han saknar en testikel. Ingen testikel återfanns, så han får klara sig med bara en. Det går bra har jag hört. Hursomhelst så var vi på sjukhuset i mindre än ett dygn och blev vid minst tre tillfällen ifrågasatta när det gäller Marcus glassätande. Vi har varit jättenoga med vad Macke äter när det gäller socker, med tanke på sockrets negativa hälsoeffekter. Det finns ingen anledning att vänja små barn vid socker tycker vi. Och äter han inte en massa onödigt socker, så är det ingenting han saknar. Det är inte synd om honom, vilket en del av vårdpersonalen verkade tycka. Kan ni tänka er! Vårdpersonal! De om några borde väl veta vilket bekymmer fetma börjar bli här i Sverige. Dessutom ska man vara försiktig med sina små  tänder. Jag förväntar mig inte applåder eller beröm. Detta gör vi enbart för Mackes skull, inte för att någon ska tycka att vi är så himla duktiga. Men jag vill inte bli ifrågasatt eller till och med otrevligt bemött för att mitt barn inte äter glass. Är man törstig kan man dricka vatten, eller juice. (Juice är det närmaste festdryck vi har kommit.) Man måste inte äta isglass... Hursomhelst så blev Macke mer eller mindre itvingad sitt första smakprov av glass. Det var inte speciellt gott. Han fick i sig en fjärdedels liten bägare. Inte direkt hur vi hade tänkt oss att introducera glassen. Jag förstår att det är ovanligt med sockerförbud i detta söta land, men det är inget konstigt, eller fel, snarare tvärtom.

Tänkte börja dela med mig av lite härliga "Mackecitat". Marcus är nu ungefär 2 år och 4½ månad (född 12/9-06).

Häromdagen satt vi vid köksbordet. Då säger jag (mamma) till Macke: "Jag tycker om dig, Marcus".

Då svarar Macke:
"Tycker om pappa,
tycker om Elin,
tycker om Nichlas
tycker om datorn."

Så var det med den saken...

Dålig stil

Nu har vi lyckats hitta en bra nivå på värmen. Det är cirka 21 grader härinne, vilket är alldeles lagom tycker jag. Inget svar från Ä-hus, vare sig på telefon eller mail. Riktigt dåligt. Att pumpen går sönder mitt i vintern måste väl ses som ett akut problem, eller?

Det är dyrt med el. Jag bävar för den kommande elräkningen. Igår fick jag även reda på att vi betalar onödigt mycket för elen. Damen som jag talade med på E.ON om en bortsprungen faktura, upplyste mig om att vi har någonting som heter normalpris som är ungefär 25 öre dyrare per kWh än rörligt pris. Dåligt av oss att inte kolla upp en sådan sak. Det är ju inte första gången vi bor i hus. Positivt är dock att elräkningen i framtiden borde bli billigare.

Något mer som är dyrt är mat. Senaste storhandlingen gick loss på 1900 kronor. Jag kommer ihåg att första gången Jonte och jag handlade (när vi precis flyttat hemifrån) så kostade det 800 kronor. Visserligen åt  vi bara korv och makaroner på den tiden, men ändå. Vi ska testa att handla på Willys nästa månad, (I vanliga fall handlar vi på Ica Maxi. Älskar självscanning, hatar att köa.) så får vi se om det blir någon skillnad. Att övertala Macke att sluta med blöjor kan också vara ett "spara pengar"-knep, men vill han inte, så vill han inte. Vad ska man göra?

Varmt

Nu är det över 25 grader inne. Lite väl varmt, även för min smak. Lilla Lina har även lite feber. Inte lätt att kyla ner någon i denna hetta.

Om någon undrar över antalet blogginlägg på en och samma dag, så beror det på att Macke inte är hemma. Eftersom Lina, till skillnad från storebrorsan, kan leka lite själv, kan jag sitta vid datorn utan att någon stänger av skärmen eller drar ur kontakten. Vad gör man inte för lite uppmärksamhet?

Brrr, it´s cold in here

Något har hänt med vår värmepump. Igår när vi vaknade var det bara 17.8 grader. Kallt, tycker jag. Nu har Jonte fixat något slags reservläge, så värme har vi, nästan 23 grader, men jag vågar knappt tänka på vad denna härliga värme kommer att kosta oss. Inget svar på telefon från Ä-hus heller, så vem vet hur länge det kommer att vara såhär.

Sängjakt

Idag när jag tyckte att min lille snorige Marcus skulle sova middag hände följande: Jag la honom i sängen. Han blev sur och ville inte sova. Jag förklarade att han var tvungen, sedan lämnade jag rummet för att ge Lina lite gröt. Efter en kort stund öppnades dörren i Marcus rum och lille herrn trampade ut som om ingenting hade hänt. Slutsats: Macke behöver en ny säng. Ingen mera spjälsäng. Personligen är jag förvånad att detta inte hänt tidigare. Jag menar, Macke fyllde ju två i september.

Vi är lite sugna på denna säng från IKEA:

KURA Vändbar säng
Den heter KURA och kostar 1295 kronor. Självklart ska den målas vit. Hur mysigt som helst med en koja under, men frågan är om vi vågar lägga Macke i en säng med sådan fallhöjd.

I love Rusta

Inte så särskilt trendigt va?! Men om man håller ögonen öppna, kan man finna riktiga guldkorn. Dessvärre var jag tvungen att lämna tillbaka ett av mina fynd, Linas läckra rosa ryamatta. Jag upptäckte häromdagen att den hade börjat repa upp sig. (Inget ont om Rusta. Det hade kunnat hända vilken matta som helst.) Hursomhelst så styrde jag kosan mot min favoritaffär, sådär lite lagom uppretad. Väl framme i affären fick jag prata med en kille, vars första reaktion var: "Det där har aldrig hänt förut". "Någon gång ska väl vara den första", sa jag. "Jaha", sa han. "Då är väl bara frågan om du vill ha en ny matta eller pengarna tillbaka."  Det kallar jag trevlig service. Jag tog pengarna tillbaka, eftersom Lina inte längre behöver en så stor matta, då hon nu fått lite möbler istället. Tur i oturen kan man väl säga.

Puss och kram Rusta!

En sak till, jag älskar inte bara Rusta, Gekås är väl också ett härligt ställe. Eller ska jag säga Geekås, hihihi. Ett härligt nördskämt av en härlig nörd.

Våren gjorde lite smygpremiär idag. Skönt ute!


Det blir aldrig som man tänkt sig

Jag är kass på att blogga. Det är så mycket jag vill skriva så att jag inte ens orkar sätta mig framför datorn. Nåväl, nu är jag här. Tisdag är Jontes bandy/badmintondag och min tradera/bloggdag. Måndag, onsdag, torsdag är mina Friskisdagar, sedan finns ju bara helgen (fredag, lördag och söndag), även kända som "sitta i soffan och äta godis"-dagar. Hursomhelst så är jag här och ska ägna denna svältfödda blogg lite av min tid.

Lördagens barnfria jobbardag gick väl sådär. Vi hann inte en bråkdel av det vi planerat och jag blev arg på en vägg. Mitt väggprojekt med magnetfärg har fått börja om på noll. Den usla dyra färgen blev alldeles knölig och konstig när den torkade. Vi slipade och målade över, gång på gång, men i lördags fick vi nog. Nu är till och med tapeten som vi målat på väck. Börja om på ny kula...som vanligt.

Inget projekt helt färdigt. = Inga bilder. Tråkigt men sant. Ny deadline är 28 februari. Är vi inte klara då, flyttar jag härifrån.

KVARTAL

Har fått en förfrågan om våra gardinstänger i köket. Kvartal från IKEA.  http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/80079363  Det blev ganska dyrt, kanske 1000 kronor för kök och vardagsrum, men det känns lite originellt i alla fall.


I am puzzled

Har just lagt det svåraste pusslet i mitt liv, tavelramar som ska pusslas ihop på tre olika väggar. Svårt, men det kommer att bli sååå fint.

Over and out.

No kids

På lördag har vi vuxna en barnfri "fixa färdigt" -heldag. Det ska bli spännande och se hur långt vi hinner utan barn. Bilder utlovas...

Januari börjar året, februari kommer näst....

...det är de två månaderna som jag absolut hatar mest. Nytt år, nya tag...bla, bla bla. Våren är LÅÅÅÅNGT borta och postorderföretagen överöser mig med kataloger fulla av vårmode. Det är kallt och ruggigt. Jag vill inte gå ut. Lyckligtvis vill inte heller barnen gå ut. Lina försöker sova så mycket hon kan medan det är ljust ute och Macke skriker som en galning när vi ska gå ut: "Nej, vara hemma!" Men visst går vi ut ibland, men inte varje dag. En sådan toppenmamma är jag inte...

Hursomhelst så låter färdigställandet Linas rum vänta på sig. Det jag har beställt har inte kommit ännu:


En fin sänghimmelstång från Jotex

och

Klicka för att stänga fönster
en läcker barnkammarskylt från www.systerochbror.se.

(Marcus har en likadan i blått, som jag äntligen fått upp, trots att vi fortfarande bodde i Igelfors när vi fick den av ingen annan än vår trognaste bloggläsare. You know who you are.)

Så, sorry Sofia, inga bilder efter helgen, men kanske i slutet av nästa vecka. Om du inte kan bärga dig får du hemskt gärna komma hit. Det får ni alla, bara ni ringer först. Måste städa, måste duscha, ni vet, sådant som mammalediga inte gör lika ofta som vanliga dödliga.

För länge sedan lovade jag en uppdatering av garagebyggets framskridande. Nu har jag gett upp, Jonte har övergivit bloggen, vilket betyder att jag får hjälpa honom lite på traven. Lite bilder på arbetet:

  
  
  
   
  Det var allt för nu. Fler bilder kommer inom kort

Latmask

Dåligt med inlägg, jag vet. Det kommer vartefter. Just nu är jag fast i traderaträsket och hinner/orkar inte blogga. Vi har i alla fall fixat lite i Linis rum nu ikväll. Lina själv sover i badrummet. Bilder kommer så fort jag lånat kamera av mor och far. Gammal kamera och litet rum, dålig kombination. Det spelar ingen roll hur mycket jag trycker upp mig mot väggen, det får ändå bara plats bara en sak på varje bild...


RSS 2.0