Marcus rumNu har turen kommit till unge herr Berggrens rum. Detta rum är mitt favoritrum än så länge.(Och tur är väl det, eftersom jag för tillfället spenderar nästan halva livet därinne.) Barnrum är kul att inreda. Där får man ta ut svängarna ordentligt på samma gång som rummet måste vara funktionellt. Gärna vackert att titta på för alla i familjen med mycket plats för lek och mys och inte minst alla leksaker.

Från början ville jag att vi skulle göra ett romantiskt pojkrum, lite bara för att vara tvärtemot. Jag ogillar idéerna om att flickor är mjuka, rara och lugna (och rosa), medan pojkar är vilda, högljudda ch busiga (och biltokiga). Dessvärre fick jag ge upp idén om ett romantiskt pojkrum, eftersom det var svårt att hitta prylar och vår pojke faktiskt är vild, högljudd och busig (och biltokig). (Pappa gillade inte heller den romantiska idén.)

Hursomhelst så ville vi inte ha ett blått rum till Macke, men gärna ett färgglatt. Tapeterna vi valde till barnens rum är vitare än vitast. Ä-hus erbjöd enligt oss inga fina tapeter till barn, så vi körde på vitt. Eller egentligen trodde vi att det skulle bli lite åt färgen beige, men det är svårt att få någon bra uppfattning i tapetkatalogerna.

Ett helvitt rum till en tvååring. Hur kul är det? För att rummet inte skulle se ut som en institution, beställde vi lite snygga väggdekorationer. (http://www.zyboo.com/) De kostade 595 kronor och går att fästa och ta bort, om och om igen.

Klicka för att stänga fönster

Bråttom som jag alltid har smällde vi snabbt upp djungeldjuren lite huller om buller på två av väggarna i rummet. (se de röda markeringarna)Det blev rätt ok, men ganska torrt och tråkigt i alla fall. Därför bestämde vi oss för att måla väggarna: Himmel och jord. (Idén knyckte vi från förpackningen med dekorationerna.) På IKEA hittade vi den perfekta taklampan till den soliga djungeln:
Jonte maskerade och målade väggarna. Vi målade även garderoberna, för att på så sätt slippa de fula luckorna. Den dagen Marcus vill ta bort djungeln, blir det utbyggnad av garderoben och skjutdörrar. Då vräker vi de usla "bokkantade" luckorna.

  Djungeldelen, dvs halva rummet anser vi vara färdigt. I resten av rummet finns det en hel del att göra. Elementskydd med inbyggd bokförvaring ska konstrueras. En myshörna med läslampa och stjärnhimmel ska färdigställas (en del av väggen ska målas). Vi ska bygga en "customfittad" hylla till skåpet (IKEA.s BESTÅ once again) och vi ska fixa fler och bättre förvaringsutrymmen för alla leksaker. Och självklart lite fler roliga dekorationer och lampor...

  

Lättnad

Färgen verkar vara rätt. Skönt! Om vädret vill sig, räknar vi med att måla färdigt denna vecka. (I alla fall det vi ska göra. När den där målaren som ska fixa resten kommer, är det ingen som vet.)

Jag har äntligen lyckats fota Marcus rum. Inte så lätt som man kan tro. Först måste vi städa rummet, ett koncept som Macke inte riktigt har greppat. När vi väl har lyckats städa allt, ska kameran fram och bra skarpa bilder ska tas, utan att Marcus ska stå i vägen eller hinna stöka till. I morse gjorde vi det i alla fall, även om jag fick städa lite mellan varje bild. Hursomhelst så beräknas Mackes djungel att publiceras under morgondagen...

Färgelände!

Idag har vi målat lite på huset igen. Det är en del att göra på garaget samt lite pill på framsidan. Sedan är det en gavelspets på huset som enbart är grundmålad än så länge. I eftermiddags tyckte vi emellertid att färgen som nu absolut skulle vara rätt, ännu en gång verkar ha blivit fel. Vi som till och med testmålade för att kolla extra. Jag blir galen! Två panelbrädor mittemellan rätt och fel nyans har nu på kvällen målats grå. Imorgon inväntas resultatet. Är det fel på färgen igen, då stryper jag någon...

Ljus

Garaget är snart färdigt, utvändigt i alla fall. Så fort Jonte har tid ska ni översköljas av bilder och info . Under tiden får ni kika på vår nya utebelysning. Det blir fyra lampor på huset och tre på garaget. På huset finns det redan två lampor, men eftersom vi inte gillar dem, blir det helt nytt.

FÖRE:EFTER:De nya lamporna kommer faktiskt från Biltema, 100 spänn styck. Inte särskilt flådiga med andra ord, men vi tycker att de är fina.


Master bedroomI vårt sovrum ville vi förutom sängen också ha någon typ av sängbord, samt en stor garderob. Visserligen finns det en klädkammare i direkt anslutning till sovrummet, men då den är fylld med diverse andra prylar, finns där ingen plats för herr och fru Berggrens kläder. Vi ville också att sovrummet skulle vara lättstädat, eftersom ett sovrum är dammråttornas paradis. Och ni som någon gång har ammat, vet hur håret formligen rasar av huvudet och göder de redan feta dammråttorna ytterligare. Med alla dessa krav på möbler  framstod sovrummet helt plötsligt som ganska litet. Vi köpte IKEA:S serie MALM, som inte bara är snygg, utan också väldigt smart. För att få plats med garderoben, valde vi bort sängbord och köpte en sänggavel med utdragsförvaring istället:

MALM Huvudgavel/ sänghylla, 3 delar
Visserligen står det i instruktionen att man ej ska använda gaveln utan sängstommen, men det struntade vi i. Vi har tidigare haft MALM sängstomme och tyckte att den blev så dammig och att den gjorde sängen svårbäddad. Vi ställde helt enkelt gaveln mot väggen och sängen mot gaveln. Det blev bra och det går supersnabbt att bädda. Det får inte vara krångligt att bädda, för då blir det inte av. (Vissa dagar måste vi dessutom bädda fler gånger, eftersom Marcus tycker om att leka koja under överkastet.)

Vidare köpte vi en garderob med skjutdörrar.  Det sparar en hel del plats. Nackdelen är att vi är så lata så att vi sällan stänger garderobsdörrarna efter oss. Men det säger nog mer om Jonte och mig än om garderoben. Här är den i alla fall:
PAX Garderob med skjutdörrar


Det är väl allt i möbelväg i sovrummet, förutom sängen såklart. IKEA den också. Väldigt skön. Extra skön är den när vi redan klockan sex på morgonen hör: "Öppa döjjen, pappa kommej"!  (Särskilt när det är Jontes tur att gå upp.) 

Vi har försökt skapa en lite romantisk atmosfär i sovrummet, men är inte klara än på långa vägar. Fler kuddar, nya lampor och kanske några fler ljusstakar gör förhoppningsvis rummet lite mysigare. Det är lite sterilt i nuläget:

 


Vad tror ni ska sitta på denna vägg i framtiden?Självklart en TV. Och eftersom klädkammaren gömmer sig bakom väggen, kan vi dra in sladdarna där. Ingen ekonomi för en TV ännu, men just nu ligger denna högst på önskelistan:

Klicka för att se större bild

VIT. Den är som gjord för vårt sovrum. Dessvärre lär jag väl bli utsparkad från sängen om vi skulle köpa en "sovrums-TV". (Tydligen är det straffbart att äta en oskyldig liten kvällknäckemacka medan man tittar på Family Guy... Undrar varför.)

Pricken över i i vårt sovrum. Romantiskt som aldrig förr:Pussgurkor!

En bild säger mer än tusen ord...

FÖRE:

EFTER:


FÖRE:EFTER:Vilken skillnad va! Det är kul att se att vi faktiskt hunnit med en hel del under de dryga fem månaderna vi har bott i huset. Efter att ha tagit hand om en lerig och snubblande liten Marcus varje dag, bestämde vi oss för att fixa iordning gräsmatta på framsidan. Vi knallade till banken och lånade ytterligare 50.000 kronor. Färdigt gräs på rullar blev det. Det var värt varenda krona. Nu fick vi grönt och fint gräs att gå barfota på under sommaren.

The officeHär kommer lite bilder på kontoret/pysselhörnan. Från början skulle Lina ha haft detta rum, men i sista stund bestämde vi att vår lilla tjej skulle få husets minsta rum. Möblerna till kontoret ägde vi redan och de var tvungna att få plats. Till Linas rum har vi bara en hylla och en säng än så länge. Därför kan vi vara mer flexibla när det gäller möbleringen. Att kontoret skulle få en ny plats i huset bestämde vi inte förrän vi varit inne och tittat på rummen. Det är svårt att få någon känsla enbart genom att titta på ritningen. Hursomhelst så hade vi redan valt tapeter i alla rum. Och då vi inte ville att Lina skulle få gröna tapeter, kontaktade vi målaren som skulle tapetsera huset. Han sa att det gick bra att ändra sig så länge det fanns tillräckligt med tapet. Lina skulle också ha haft två garderober i sitt rum och eftersom de var lösa så var det inte svårt att flytta dem. (Problemen med garderoberna kom senare, men det är en annan historia....) Vi ställde faktiskt in en garderob även på kontoret (IKEA:s PAX). Där har vi lite böcker, spel och pysselgrejer. Rummet är fortfarande under konstruktion. Lite hyllor med scrapbookingsaker ska fixas vartefter. En liten TV vore drömmen. (Det är kanske inte Jontes dröm, men jag gillar att ha lite sällskap när jag pysslar.)

    

Billy

Inget nytt rum idag. Jag har inte hunnit ta några bilder, eftersom det är skapligt stökigt hemma. Det är så konstigt. Vi lovar alltid att vi ska skärpa oss och plocka in sakerna direkt istället för att lägga dem på diverse underliga platser, men det fungerar aldrig. Det är tur att vi är ganska lika i alla fall...

Inte så mycket gjort på hemfronten idag. Jonte kämpar vidare med garaget. Han och Macke var och köpte en himla massa takgips under eftermiddagen. Jag i min tur har varit och shoppat byxor och sedan har jag löst möbleringsgåtan i Linas rum. Det är svårt att fixa fina och funktionella barnrum, när rummen är så förbaskat små. Egentligen borde barnen ha de största rummen, för de har ju mest saker, men å andra sidan är det kul med en utmaning. Nu är vi på jakt efter luckor till den låga Billy-bokhyllan. Om någon har två stycken som ligger och dräller så vill vi ha första tjing på dem. Fram med två luckor om ni vill tjäna en slant.

Matplats och vardagsrumDet vi föll för när vi valde "Tyr" framför Älvsbyhus andra husmodeller, var att huset kändes rymligt och luftigt med kök/vardagsrum i "samma rum". Vardagsrummet skulle egentligen varit ännu större, men vi valde till ett extra rum istället, eftersom vi ville ha ett litet kontor. Trots detta tycker vi att vardagsrummet är stort och luftigt. Det är nästan fem meter från soffan till TV:n, så äntligen fick vi en ursäkt att köpa vår snygga platt-TV. Vi hade tänkt köpa en 50-tummare, men nöjde oss till slut med 42. Och nöjda det är vi. Här kommer lite bilder:En svart fondvägg bryter av lite av färgen beige som vi är så förtjusta i. Visserligen är inte svart en färg, men ändå... Vi har målat kabelkanalen mellan TV:n och TV-bänken blanksvart för att matcha TV:n och högtalarna. TV-bänken är vår favoritmöbel BESTÅ från IKEA. Vi har satt på ben och lagt på en bänkskiva i ek för att matcha golvet som är ekfärgat. Det är superbra att ha DVD och sådant i ett stängt skåp när man har klåfingriga barn med kladdiga händer. (Bra är det också för att ingen ser hur stökigt det är inne i skåpen. Det överlämnar jag till er fantasi.)Matbordet sett ifrån köket. Ekmöbler, of course. Dessa är köpta på Nordik. Först funderade vi på ett bord för åtta personer, men kom snart fram till att det skulle bli lite för trångt. Vi har ju två små knattar som måste få plats med sina stolar med utstående "snubbel-ben". En sak till: Plastmatta istället för trägolv: Varje barnfamiljs dröm. Det borde det i alla fall vara.

    
    

Vi valde till lägre fönster i vardagsrummet. Det var absolut värt pengarna. Mer ljus till folket!

Vardagsrumsbordet har vi i likhet med köksbordet köpt på Nordik. Det är ganska tungt, vilket är bra, eftersom Marcus känner för att möblera om ibland. Tavlor saknas fortfarande på väggarna, men det kommer. Det blir lite "canvas-tema"...

Något som är lite tråkigt med Ä-husen är att fönsterbrädorna sticker ut en bra bit från väggen, vilket gör det krångligt när man ska välja gardiner. Det är inte så supersnyggt med exempelvis panelgardiner som "ligger" mot fönsterbrädan. Det ser då nästan ut som någon gömt sig bakom den buktande gardinen. För att slippa skrämma iväg eventuella gäster med gömda "gardinmonster" köpte vi takskenan KVARTAL från IKEA. Den går att göra hur lång, eller kort man vill. Ja, jag får väl erkänna. Vi har nog ett riktigt IKEA-hem. Detta är bara början...


Money, money, money, money

Idag var vi på banken och nu är vi 100 000 kronor rikare.


Köket

Vi går vidare till nästa rum som faktiskt nästan är färdigt. Ja, det är ju inte ett helt rum, eftersom både matplats och vardagsrum sitter ihop med köket, men jag visar i alla fall lite bilder från själva "laga mat-delen".


"Älvsbyhusstandarden" när det gäller köksluckor är enligt mig asful eller apful om man så vill. Luckorna är vita och det är väl helt OK. Problemet är dock att kanterna på alla luckor är bokfärgade. Såhär ser en lucka ut:
Jag säger bara: "Bok! Kliv in i år 2008 Ä-hus." På grund av denna usla boklist, valde vi till vita spårade köksluckor:
Inte hypermodernt och supersnyggt, men det duger absolut åt oss. För att få köket att se lite mer speciellt ut, valde vi att sätta kakel runt både det lilla köksfönstret och dörren in till tvättstugan. Svart kvadratiskt kakel blev vårt val. Kaklet gick på 2500 kronor och är köpt på Bauhaus. (Bauhaus är bra för oss med små plånböcker.). Och eftersom Ä-hus fortsätter på sin "boklinje" med bänkskivor i denna härliga färg, valde vi även nya svarta bänkskivor från Bauhaus. Bänskivorna kostade enbart  1050 kronor för hela köket. Då sågade Bauhaus skivorna till önskad längd. De befintliga skivorna satt skruvade från undersidan av skåpen och var mycket lätta att ta bort. Vi bytte också handtag på skåp och luckor. (Kan ni gissa vilken färg "standardhandtagen har?) De handtag vi bytte till liknar faktiskt de man får i nuvarande Älvsbyhusstandard. 

 
  


Egentligen hade vi velat ha inbyggnadsmicro-och ugn i köket, men vi tyckte att det stal för mycket av skafferiutrymmet. För att slippa att ha micron på köksbänken har vi dragit in el i skafferiet och helt enkelt ställt in microvågsugnen där. Alla maskiner är av märket Bosch (förutom vår billiga micro). Diskmaskinen valde vi bort, eftersom vi redan ägde en nästan splirrans. (Exakt likadan som den vi skulle ha fått. Vad är oddsen för det?) Vi valde till varmluftsugnen med häll. Kolla in ugnsluckan! Mycket häftig + att man slipper bli brännskadad när man sticker in händerna i ugnen:
Inför slutbesiktningen av huset var vi mycket nervösa då dörren till kylskåpet på något mystiskt sätt blivit skadad. När huset kom: Fin, slät lucka. När vi städade huset: Fin slät, lucka. När målaren hade tapetserat färdigt alla väggar: Fin, slät lucka. När golvläggarna hade lagt färdigt golvet: Ful, bucklig lucka. Mycket mysko. En idiot kan ju räkna ut vilka som pajat luckan, men några bevis för det hade vi inte. Och inte blev det något problem heller. Det kom en montör och satt dit en ny fin, slät lucka. Men efter ett par dagar upptäckte vi att den nya luckan inte alls var lika vit som dörren till frysen. Kylskåpsdörren var snarare gråaktig. Upprörda ringde vi montören och krävde ännu en lucka. Utan snack kom samme man tillbaka. Vet ni vad han sa? Han påstod att luckorna var samma färg. Jag hade aldrig hört maken till fräckhet! Det kunde väl till och med en apa se att luckorna hade olika färg. Då gjorde han något överraskande. Han bytte plats på kyl och frys och simsalabim så var det luckan till frysen som var gråaktig. Ljusfenomen sa mannen och jag kunde inte göra annat än att hålla med. Snacka om pinsamt! Nu har vi i alla fall fixat bra belysning i köket så att båda luckorna är vita och inte alls grå.


Det var alles om köket såhär långt. Det blev bra till slut, men lite tomt på dekorationer kanske någon tycker. Det kommer kanske, men köket måste ju funka också. För trots att bänken är ganska lång så är det lite dåligt med arbetsyta. Och ju mer prylar, desto stökigare blir det. Och städa är inte direkt vår favvosyssla just nu.


För att citera Nicke: Peace out!


Liten hall

Jag tyckte att det kunde vara dags att visa lite bilder från insidan av vårt hus. Bloggen måste ju resa sig från denna svacka. Det är bara svårt att veta var jag ska börja. Vi börjar väl i början. Hallen:


Eftersom hallen är väldigt liten, ungefär 4 kvm var den ganska svår att möblera. Vi valde bort en garderob som stod precis där den lilla "väggsnutten" slutar. Visserligen är det bra med en garderob i hallen, men till saken hör att i det lilla utrymmet mellan garderoben och väggen där ytterdörren sitter, fanns det största hindret: Ett element. Hur i hela friden ska man kunna möblera en hall som ser ut på det sättet? Ska man ställa skohyllan mot elementet? Det ser ju inte klokt ut. Annars kan man ju ställa skohyllan mot den vänstra väggen. Skohyllan blir ju superbra att snava över när man kliver in över tröskeln. Som ni hör är förutsättningarna inte de bästa. Vår kravlista för den lilla hallen var också lång:

Klinkergolv
Golvvärme
Sko-och hatthylla
En liten bänk där barnen kan sitta när de tar på sig skorna
En spegel
En garderob av något slag
Något mer förvaringsutrymme

Vi ville inte heller att hallen skulle bli för mörk och den fick inte heller kännas för trång. Såhär löste vi gåtan:

Vi började med att riva upp det befintliga spångolvet för att kunna regla upp för en "golvsänkning". Spångolvet hamnade nu 23 mm lägre än innan. När golvet var "öppet" passade vi också på att bygla värmerören nere i trossbotten för att slippa allt vad elementrör heter i hallen. Efter detta lade vi på ett lager golvgips för att inte få några rörelser i fogarna på klinkersen. Sedan var det bara att lägga ut el-golvvärme och flytspackla över. Allt detta arbete resulterade nu i att vi har nästan samma nivå på golvet i hallen som övriga huset.

  

Vi valde svarta klinkersplattor (Frades Pizarra) från Bauhaus. De är matta och lite spårade. Prislappen för klinkersen skulle hamna på cirka en tusenlapp, men eftersom många av Bauhaus anställda är vimsiga och allmänt slarviga landade prislappen på 350 kronor. Perfekt.

När golvet var på plats var det dags att tapetsera den lilla korta väggen. Vi hade bett målaren att hoppa över den, eftersom elementet fortfarande satt på plats när han tapetserade.

Med den ljusa tapeten på plats var det möblernas tur. Det är inte lätt att klämma in en hel drös med möbler på en två meter lång vägg, men har man viljan... Vi hittade en fin liten bänk med dyna på Mio. Den var svindyr och fru Berggren sörjde länge att lärare är så lågavlönade. Efter en del funderande och bläddrande i IKEA-katalogen kom frugan på den smarta idén att fixa en egen bänk. IKEA har en relativt ny serie som heter BESTÅ och där finns det grejer. Vi köpte helt enkelt ett litet väggskåp som vi gjorde om till en bänk. En spjälsängsmadrass klipptes till och fick ett svart överdrag och blev på så sätt en dyna till den lilla bänken. Och då vi tyckte att en hög garderob skulle stjäla för mycket ljus fick ett "BESTÅ-skåp" (128 cm högt) bli förvaring för jackor.Vi skruvade fast skåpen i väggen innan vi satte golvlisterna för att på så sätt slippa en glipa mellan möblerna och väggen. Skåpen fick sedan vita luckor och handtag. Efter lite letande fann vi svarta sko-och hatthyllor på Åhléns. De är bara 65 cm långa och gör att vi kan utnyttja den lilla väggen vid ytterdörren på ett bra sätt. Som pricken över i satt vi också upp en väggdekoration från IKEA. Här är resultatet. Visst är vår lilla hall både fin och funktionell?!

  

Det går bra nu...

Allt har löst sig. Vi behöver inte måla om hela huset. Det var bara den sista burken färg det var fel på, så vi behöver BARA måla om halva huset. Vilken lättnad!! Skämt åsido så kommer det faktiskt en målare och må¨ar över det som blivit fel. Det känns bra, men i ärlighetens namn skulle jag önska att målaren kunde måla om hela huset, eftersom vi faktiskt tappat flera veckor. I natt var det minusgrader till på köpet, så det blir inte så mycket mer målande i år.


Datorn är botad

Nu har vår käraste datanörd Nichlas lagat vår virusinfekterade dator och vi har internet igen. Hurra! Här hemma är Jonte inne på slutet av sin första "semestervecka". Två veckor återstår och det mesta fixet inne är gjort. Mackes rum är i princip färdigt. Så fint.! Bilder utlovas.

På utomhusfronten har vi inte fått något besked om färgen ännu, så husmåleriet står stilla. Skönt att slippa måla, men surt att det aldrig blir färdigt. Det verkar som om det blir målning nästa sommar också...


RSS 2.0