Liten hall

Jag tyckte att det kunde vara dags att visa lite bilder från insidan av vårt hus. Bloggen måste ju resa sig från denna svacka. Det är bara svårt att veta var jag ska börja. Vi börjar väl i början. Hallen:


Eftersom hallen är väldigt liten, ungefär 4 kvm var den ganska svår att möblera. Vi valde bort en garderob som stod precis där den lilla "väggsnutten" slutar. Visserligen är det bra med en garderob i hallen, men till saken hör att i det lilla utrymmet mellan garderoben och väggen där ytterdörren sitter, fanns det största hindret: Ett element. Hur i hela friden ska man kunna möblera en hall som ser ut på det sättet? Ska man ställa skohyllan mot elementet? Det ser ju inte klokt ut. Annars kan man ju ställa skohyllan mot den vänstra väggen. Skohyllan blir ju superbra att snava över när man kliver in över tröskeln. Som ni hör är förutsättningarna inte de bästa. Vår kravlista för den lilla hallen var också lång:

Klinkergolv
Golvvärme
Sko-och hatthylla
En liten bänk där barnen kan sitta när de tar på sig skorna
En spegel
En garderob av något slag
Något mer förvaringsutrymme

Vi ville inte heller att hallen skulle bli för mörk och den fick inte heller kännas för trång. Såhär löste vi gåtan:

Vi började med att riva upp det befintliga spångolvet för att kunna regla upp för en "golvsänkning". Spångolvet hamnade nu 23 mm lägre än innan. När golvet var "öppet" passade vi också på att bygla värmerören nere i trossbotten för att slippa allt vad elementrör heter i hallen. Efter detta lade vi på ett lager golvgips för att inte få några rörelser i fogarna på klinkersen. Sedan var det bara att lägga ut el-golvvärme och flytspackla över. Allt detta arbete resulterade nu i att vi har nästan samma nivå på golvet i hallen som övriga huset.

  

Vi valde svarta klinkersplattor (Frades Pizarra) från Bauhaus. De är matta och lite spårade. Prislappen för klinkersen skulle hamna på cirka en tusenlapp, men eftersom många av Bauhaus anställda är vimsiga och allmänt slarviga landade prislappen på 350 kronor. Perfekt.

När golvet var på plats var det dags att tapetsera den lilla korta väggen. Vi hade bett målaren att hoppa över den, eftersom elementet fortfarande satt på plats när han tapetserade.

Med den ljusa tapeten på plats var det möblernas tur. Det är inte lätt att klämma in en hel drös med möbler på en två meter lång vägg, men har man viljan... Vi hittade en fin liten bänk med dyna på Mio. Den var svindyr och fru Berggren sörjde länge att lärare är så lågavlönade. Efter en del funderande och bläddrande i IKEA-katalogen kom frugan på den smarta idén att fixa en egen bänk. IKEA har en relativt ny serie som heter BESTÅ och där finns det grejer. Vi köpte helt enkelt ett litet väggskåp som vi gjorde om till en bänk. En spjälsängsmadrass klipptes till och fick ett svart överdrag och blev på så sätt en dyna till den lilla bänken. Och då vi tyckte att en hög garderob skulle stjäla för mycket ljus fick ett "BESTÅ-skåp" (128 cm högt) bli förvaring för jackor.



Vi skruvade fast skåpen i väggen innan vi satte golvlisterna för att på så sätt slippa en glipa mellan möblerna och väggen. Skåpen fick sedan vita luckor och handtag. Efter lite letande fann vi svarta sko-och hatthyllor på Åhléns. De är bara 65 cm långa och gör att vi kan utnyttja den lilla väggen vid ytterdörren på ett bra sätt. Som pricken över i satt vi också upp en väggdekoration från IKEA. Här är resultatet. Visst är vår lilla hall både fin och funktionell?!

  

Kommentarer
Postat av: MK

Fint!

2008-09-14 @ 10:04:33
Postat av: André

Riktigt snyggt.
Vi ska bygga ett Torgrim och kollar bloggar efter inspiration. Vi vill ha vitt i kök/vardagsrum, vilken tapet är det ni har valt, är det någon av borosan/decorama tapeterna som ingår hos Älvsbyhus?

2013-01-16 @ 14:03:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0